Od slovíček k prvním příběhům

Začali jste s dětmi s anglickými slovíčky a nevíte, jak dál?
 
Gratulujeme. Už jste s angličtinou doma začali. Pouštíte si anglické písničky, máte slovíčkové knížky. Děti už spoustu slovíček ovládají a vy cítíte, že by to chtělo posunout se dál. Ale jak?
 
Pusťte se příběhů.
 
Koupit si první knížku s celým příběhem nebo pohádkou je velká věc. Stejně jako když poprvé přečtete místo obrázkového leporela první českou pohádku nebo když váš školák začne sám číst první knížku.
 
Obrázek3
 
S prvním anglickým příběhem jsem poměrně a zbytečně dlouho váhala. Bude Viktorka rozumět? Nebudete jí to, že všemu nerozumí nudit a neodradí jí to?
Nejprve jsme kolem 4.roku začaly číst krátké příběhy s 1-2 větami na stránce. Přečetla jsem větu anglicky a hned česky. Pokud naši Viki příběh zaujme, chce ho číst víckrát za sebou. To byla naše výhoda. Postupně jsem překládala méně a méně. 
 
S dvouletým Lukáškem jsme právě ve fázi, kdy čteme první kraťoučké příběhy česky, a naopak začínám občas nahrazovat první česká slovíčka těmi anglickými. Občas už je po mě zopakuje, a to je velká paráda.
 
Teprve díky našemu obchůdku s knížkami jsem objevila kouzlo "sešitků" pro nerodilé mluvčí. Sešitky je takové naše domácí označení. Jde o velmi propracovaný počin anglických vydavatelství ve spolupráci s učiteli angličtiny - nazvaný Graded Readers. Jedná se o tzv. zjednodušené čtení pro nerodilé mluvčí. Známý příběh či pohádka jsou sepsané ve zjednodušené podobě tak, aby mu porozuměli ti, co s angličtinou začínají. Tyto sešitky jsou rozdělené podle úrovně angličtiny. Od starter level, která obsahuje základní gramatiku, jen přítomný čas a cca 200-300 slov po level 3.
 
pea      Beauty  Jungle            
  
Odborně jsou rozděleny takto:
  • Starter level: Beginner+ (CEFR low A1)
  • Level 1: Elementary (CEFR A1)
  • Level 2: Pre-intermediate (CEFR A2
  • Level 3: Intermediate (CEFR B1)

Kromě příběhu samotného obsahuje seznam slovíček, několik stránek úkolů a cvičení, a hlavně QR kód vedoucí k audio verzi pohádky zdarma (u vydavatelství Usborne) a dokonce můžete vybírat mezi britskou a americkou výslovností.

pea2

Pokud si později nebudete jistí, jaká úroveň je pro vás a vaše děti Usborne připravil online test, který je všem k dispozici.
Pokud ale začínáte, sáhněte po starter level, i když v něm bude spousta neznámých slovíček. 
 
A pusťte se do toho:
 
- Najděte si jednoduchý příběh určený pro začátečníky.
- Vyberte příběh, který vašeho malého posluchače zaujme.
- Čtěte po větách, překládejte. Protože se slovíčka opakují, velmi brzy nebudete muset překládat.
- Vyberte příběh, který děti znají v češtině
- Čtěte pravidelně a pokud možno ve stejnou dobu, ideálně v klidné části dne, když se zklidníte, ale ne, když jsou děti už úplně unavené
 
A tady jsou odkazy na náš výběr "sešitků"
 
 
Přejeme příjemné čtení a budeme rádi za sdílení, jak vám to jde a jak vás to baví.
 
Markéta
 
11/12/2022